Anna van der Breggen

Anna van der Breggen

Anna van der Breggen geldt als een van de rensters die het vrouwenwielrennen op de kaart heeft gezet. De tweevoudig wereldkampioene (2018, 2020) zette in 2021 een punt achter haar imposante carrière. “Het was het perfecte afscheidsjaarjaar met enkele heel mooie overwinningen. Ik kijk uit naar een nieuw hoofdstuk in mijn leven”, aldus Van der Breggen.

Dat nieuwe hoofdstuk zal de Nederlandse ook bij Team SD Worx schrijven. Dit seizoen neemt ze plaats in de ploegleiderswagen. “Anna komt net van de fiets af en zal een toegevoegde waarde vormen binnen onze technische staf”, weet sportief manager Danny Stam. “Hoe wordt iemand een toprenster? Anna is de uitgelezen persoon om onze meiden daarin te gidsen aan de hand van haar eigen carrièrepad. Als vrouw én ex-renster zal ze dit op een andere manier aanpakken dan Lars en ik. We vormen een complementaire omkadering. Tactisch en technisch zitten we op dezelfde lijn, maar ieder legt zijn eigen accenten.”

Van der Breggen zelf hoopt in 2022 wederom mooie resultaten neer te zetten met Team SD Worx. “Mijn persoonlijk doel is om te leren hoe je een goede ploegleider wordt. Hoe bereid je een race tot in de perfectie voor? Ook voor mij worden de eerste races spannend in mijn nieuwe rol. Mijn debuut als ploegleider in Paijs-Roubaix smaakt alvast naar meer.”

De rensters van Team SD Worx zijn opgetogen dat Anna van der Breggen deze functie opneemt. “Het is soms funny om Anna als ploegleider te zien, maar het gaat haar ook wel naturel af”, vertelt Amy Pieters. “Ze leidde het team al toen ze nog renster was. Het enige verschil is dat ze nu in de wagen zal zitten. Maar we zullen haar wel missen voor haar zeges op de fiets (lacht).” Ook Ashleigh Moolman-Pasio ziet Van der Breggen als de uitgelezen ploegleider. “Naarmate het seizoen vorderde, zag ik haar mentaal al de switch maken. Ze dacht na over op welke manier ze haar ervaring het best doorgaf. Ze zal een meerwaarde voor onze tactiek vormen, want ze kent het peloton door en door. Ik ben ervan overtuigd dat ze een fantastische ploegleider zal worden.”

Bezoek website

Anna van der Breggen

NationaliteitNederland
Geboortedatum18/04/2022
GeboorteplaatsZwolle
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×